Tweede Kamerverkiezingen 2021

Op 17 maart 2021 zijn er reguliere Tweede Kamerverkiezingen. Er doen 37 partijen mee met de verkiezingen. Dat is een naoorlogs record. De verkiezingen zullen gekenmerkt worden door de coronacrisis, de wereldwijde pandemie. Daarom zijn er diverse maatregelen getroffen om de gezondheidsrisico's bij het stemmen zo klein mogelijk te maken.

Parlement.com presenteert voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 de website TKverkiezingen.com. De website is een verkiezingsspecial die onafhankelijke informatie over de komende verkiezingen aanbiedt. Hier is informatie over kandidaten, partijen en verkiezingsprogramma's te vinden. Ook zal PDC zorgen voor interessante analyses, feiten en achtergronden.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Partijen en verkiezingsprogramma's

Van alle partijen die op dit moment in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn, is inmiddels een verkiezingsprogramma bekend. De standpunten over bestuurlijke vernieuwing en de Europese Unie zijn samengevat.

2.

Kandidaten bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021

De kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen bevinden zich op de kandidatenlijst van de partij waartoe ze behoren. Op de website van de Tweede Kamerverkiezingen staat een overzicht van alle 37 partijen, hun lijsttrekkers, en kandidatenlijsten.

Op TKverkiezingen.com zullen ook analyses van de kandidaten, zoals man/vrouwverhouding, leeftijdopbouw, achtergrond en geografische afkomst, beschikbaar worden.

3.

Prognose: hoe zal de Kamer eruit zien na de verkiezingen?

Aan de hand van actuele gegevens van de Peilingwijzer en gegevens uit het eigen biografisch archief stelde PDC een waarschijnlijke samenstelling van de toekomstige Tweede Kamer vast ten behoeve van TKverkiezingen.com, de verkiezingsspecial van Parlement.com.

De conclusie die zich nu al sterk opdringt, kijkend naar zowel leeftijd, regionale spreiding, maatschappelijke achtergrond als geslacht, is dat het profiel van de Tweede Kamer nauwelijks veranderen zal na 17 maart. Hoewel er minstens 43 huidige Kamerleden niet terugkeren, zullen hun vervangers geen ander profiel laten zien.

4.

Verkiezingsdag

Op 17 maart 2021 mogen alle Nederlandse staatsburgers van 18 jaar en ouder stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. Er zijn allerlei regels ontworpen die bv. het stemmen met volmacht of het stemmen in een andere gemeente mogelijk maken. Door de coronacrisis moeten de verkiezingen bovendien op een veilige manier georganiseerd worden.

Op de website over de Tweede Kamerverkiezingen wordt alles omtrent de organisatie van de verkiezingen op een rijtje gezet.

5.

Achtergronden

Op verkiezingsdag kruist de kiezer met een rood potlood een vakje aan bij zijn of haar voorkeurskandidaat. Maar waarom is dat potlood eigenlijk rood? En waarom stemmen we nog steeds op papier en niet elektronisch? Hoeveel waarde heeft een voorkeursstem? Dat zijn vragen waarop het antwoord soms verrassender is dan je denkt.

Op deze en andere wetenswaardigheden, bijvoorbeeld over Tweede Kamerverkiezingen in het verleden, wordt een antwoord gegeven op de website van de Tweede Kamerverkiezingen.